vekila.com london
За независимия пътешественик
Начало Забележителности Мюзикъли         За деца        Транспорт      Пазарувай info@vekila.com

Градски транспорт в Лондон

Tube sign

Градският транспорт в Лондон се състои от метро с 11 линии, като всяка от тях има свое име и цвят, автобуси, влакове, корабчета по Темза и DLR. Ако решите, може да си наемете и колела от центръра на Лондон.

Транспорт от летище Хийтроу до Лондон

Транспорт от летище Гетуик до Лондон

Транспорт от летище Станстед до Лондон

Транспорт от летище Лутън до Лондон

Транспорт от летище Лондон Сити 

Ойстер Кард (Oyster card)

Ако сте решили да се придвижвате в Лондон чрез градския транспорт, най-добре е да си закупите "Oyster card" преди пътуването или при пристигането в града. Това е електронна карта, с която влизате и излизате от метрото.  
Ако я поръчате по интернет, картата ще ви бъде изпратена по пощата и за България отнема от 5 до 8 дена. Тук може да поръчате и платите "Visitor Oyster card"Тя струва 13 лири и идва с кредит от 10 лири. Може да я презареждате с повече пари в спирките на метрото.
 
"Oyster card" важи за автобусите, метрото (Underground или Tube), DLR, трамваите, Thames Clippers, London Overground и повечето влакове на National Rail Service в столицата. Може да пътувате колкото си искате и ще ви струва максимум колкото бихте платили за еднодневна карта на метрото. Не си купувайте единични билети вместо Oyster card ако ще пътувате много, тъй като ще ви излезе много скъпо.
 
Деца под 18 години, студенти, възрастни, ветерани и други могат да ползват транспорта безплатно или с намаление.
 
Ето и няколко линка, които могат да ви бъдат полезни.
 

 


2011, vekila.com, всички права запазени